И църквата вдига цените: Венчавки и кръщенета поскъпват. Скок на цените

...
И църквата вдига цените: Венчавки и кръщенета поскъпват. Скок на цените
Коментари Харесай

И църквата вдига цените: Венчавки и кръщенета поскъпват


И църквата подвига цените: Венчавки и кръщенета нарастват. Скок на цените на венчавки и кръщенета през 2023 година Средното нарастване на църковните услуги е 20%, съобщава 

Мотивът за нарастването на цените е инфлацията. Влизащите в храма още преди няколко месеца усетиха, че всички цени са тръгнали нагоре.

Поскъпването било целесъобразно, настояват църквите. „ Повече от 5 години почти не са променяни цените ”, споделя отец Василий Сарян, предстоятел на храм „ Преображение Господне “.

Нови, по-високи такси за църковните услуги. Почти двойна е към този момент цената за венчавка, кръщене и опело в храмовете на Неврокопската епархия. Според благоевградските свещеници, нарастването е предстоящо, поради повишаването на тока и годишната инфлация.

Председателят на настоятелството на благоевградския катедрален храм „ Въведение Богородично “, отец Андон, удостовери, че ще има смяна в цените на църковните услуги.

„ Това беше от дълго време належащо, да се усилят таксите, тъй като на фона на постонянното нарастване на всичко, в един миг, църквата просто не може да се оправи финансово по тази причина и най – доста църквата изчака да усили таксит. Основната причина е всеобщата инфлация и тя удря по всичко, и просто няма избор  “, съобщи отец Шавулев.

Свещеникът показа, че  всяка епархия би трябвало да избере какъв брой съответно ще са в нейните църкви, като има опция и свещеникът даже да понижи възнаграждението си, или да се да се откаже от него. Мненията на благоевградчани са разнопосочни.

„ Отчаян и угнетен народ, и безпаричен, незаконно е. Църквата постоянно е била богата, а в този момент хората се отчайват и от свещениците “, показа Цонка Джановска, гражданин на Благоевград.

Според Цветана Драновска таксата би трябвало да се усили.

„ Навсякъде, всичко, се усилва. Използват ток, с цел да създадат тези свещи, а той е безценен, несъмнено от това произлизат тези неща “, уточни още Драновска.

Отец Андон добави, че идеята, обвързвана със фамилиите, които не могат да си разрешат избран обред, от страна на свещениците, ще остане безвъзмездна.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР